Wat betekent Fairtrade?

Fairtrade betekent letterlijk vertaald: eerlijke handel. En dat is ook precies waar Fairtrade voor staat. Als je producten koopt met het Max Havelaar/Fairtrade keurmerk dan kun je erop vertrouwen dat het product gemaakt is onder fatsoenlijke omstandigheden en tegen een eerlijke prijs.  Dus geen extreem lange werkdagen en geen kinderarbeid. En wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

Het Fairtrade keurmerk is er voor producten die door boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden verbouwd en gemaakt worden. Veel boeren en arbeiders in deze landen krijgen zo weinig betaald dat ze zichzelf en hun gezin niet kunnen onderhouden. En daar doet Fairtrade wat aan! Dus als jij een Fairtrade-product koopt help je daarmee mensen in ontwikkelingslanden.

In Nederland wordt het Fairtrade-keurmerk beheerd door Stichting Max Havelaar. Daarom noemen we in Nederland het Fairtrade-keurmerk ook wel het Max Havelaar-keurmerk. Dit is dan ook het keurmerk dat je het vaakst tegenkomt. Er zijn ook andere keurmerken die voor Fairtrade staan

Wat is Fairtrade - Keurmerken